Tips voor onderhoud

Om je tas een nog langere levensduur te geven heeft hij een beetje extra zorg en liefde nodig. Alle tassen worden voor verzending met een speciale impregneerspay ingespoten. Deze spray kun je bij iedere huishoudwinkel kopen. Hieronder geef ik je graag wat tips over hoe jij jouw tas het beste kunt verzorgen:

Regen
Hoewel iedere tas wordt ingespoten met vuil en regen afstotende impregneerspay, houden ze net als ik, niet van regen en nattigheid. Probeer blootstelling aan regen en vocht daarom zoveel mogelijk te voorkomen. Mocht je met je tas toch in een regenbui terecht komen, veeg de regendruppels dan bij thuiskomst zo snel mogelijk met een schone theedoek van de tas en laat hem op kamertemperatuur drogen.

BELANGRIJK: leg je tas nooit op of bij je verwarming om te drogen of bij een andere warmtebron. Het leer droogt hierdoor uit, krimpt, wordt hard en verliest zijn soepelheid. Als je tas volledig is opgedroogd, spuit je hem in met impregneerspay die geschikt is voor leer en kan hij er weer tegen. Houd bij het sprayen rekening met de sprayafstand die op de bus staat vermeld om eventuele vlekken op het leer te voorkomen.

Opbergen
Leer is een natuurproduct, dat door het dragen verandert, soepeler wordt en karakter krijgt. Het is belangrijk dat het leer kan ademen. Berg je tas daarom nooit op in een plastic zak, maar zet hem weg op een stofvrije donkere plek. Maar het is natuurlijk nog beter om de tas gewoon dagelijks te gebruiken.

Verkleuren
Leer verkleurt als gevolg van blootstelling aan UV straling. De ene leersoort is gevoeliger voor verkleuring dan de andere. Probeer daarom blootstelling aan direct zonlicht zoveel mogelijk te voorkomen. Leg je tas niet in de zon, in de vensterbank, op de achterbank van je auto, of op een andere plek waar hij direct aan het zonlicht wordt blootgesteld.

Vlekken
Een vlek op je tas is natuurlijk heel vervelend. Verwijder de vlek met een stuk keukenrol. Soms kan het helpen om leer tegen leer te wrijven, let hierbij wel op dat de vlek niet afgeeft op het andere stuk leer. En mocht de vlek er niet uit gaan, laat de tas dan reinigen door een erkende leerstomerij.

Houd er rekening mee dat donkere spijkerkleding kan afgeven op licht leer en donker leer kan afgeven op lichte kleding.

Nubuck
Nubuck is geborsteld leer met een matte look. Naarmate je de tas meer gebruikt, zal het leer gladder worden en de matte look afnemen. Dit is een eigenschap die bij nubuck leer hoort.

Vintage Leer
Vintage leer is heel gebruiksvriendelijk, behoud zijn matte look en heeft weinig onderhoud nodig. Regelmatig inspuiten met impregneerspray is voldoende. Het rundleer is behandeld met een combinatie van vet, wax en olie en dit geeft de huid de stoere matte uitstraling. Het leer is gevoeliger voor krassen. Door zachtjes over de kras te wrijven verdwijnt deze in de meeste gevallen. Naarmate je de tas meer gebruikt wordt het leer mooier en soepeler.

De beste manier om je tas een gelukkig leven te geven, is door hem met veel plezier te gebruiken. Het vele gebruik zie je terug in het leer en geeft jouw tas z’n eigen karakter en net als bij mensen gaat dit soms gepaard een krasje en een vlekje, maar dat hoort erbij.